Friday, July 20, 2007

Mista min beste venn...

Hva lurer du på?

For 2 år siden mista jeg min aller beste venn(formfett-oppstyret, hvis dere husker det). det er bare det at hun er ikke død, men lam og hjerneskadet, ingen vet hvor ille. kommer liksom aldri helt videre, fordi det ble aldri noen slutt på det, det er som å snakke til en vegg og forferdelig å være der, glemmer nesten hvordan hun var før.. har røyka hasj jevnli i et par år, men merker ingen bivirkninger. er det bare oppskrytt at man blir innrøyka å får psykoser?
noen tips til hvordan jeg kan komme over det med hun jenta?
Klem jente 15


Svar:

Hei, jente 15 år!

Det er fint at du tar kontakt med oss på Ungdomsbasen, og vi ønsker å hjelpe deg så godt vi kan. Det du lurer på; "er om vi har noen tips til hvordan du skal komme over det med hun jenta, som ble lam og hjerneskadet av å inhalere form fett? " og "er det oppskrytt at man blir inn røykt å får psykoser av å ha røykt hasj jevnlig i et par år?

For å begynne med det første spørsmålet først, om hvordan man skal bearbeide en slik sjokk opplevelse som det er å miste sine nære venn tar tid. Hva skal du gjøre? I første omgang skal du se på det som om at det er "naturlig" å ha opplevet noe grusomt, og vite at det kommer til å forandre seg. Det er ingen fasit på hvordan du kan komme over det, mange veier fører frem. Det å snakke med andre kan være en god hjelp.

Du kan gå via fast legen din, som kan henvise deg videre til f.eks psykolog eller psykiater. Det gjør det også enklere for deg, hvis du kan prate med noen som du har tillit til, og som du føler deg trygg hos. Hvis du synes det er vanskelig å prate med fast legen kan du også gjøre en avtale om å komme og snakke med en av oss her på Ungdomsbasen. Her jobber det flere voksne med helse- og sosialfaglig kompetanse som gir råd og veiledning til ungdom. Ungdom prater med oss om det meste. Jeg legger ved linken til vår hjemme side der våre åpningstider står skrevet.
http://ungdomsbasen.no/ Du må gjerne spørre etter undertegnede, hvis du velger å ta kontakt med oss!

Når det gjelder ditt andre spørsmål (om det bare er oppskrytt at man blir innrøyka og får psykoser) så finnes det ikke et helt klart svar! Vi mennesker er alle litt forskjellige genetisk og psykisk sett. Derfor reagerer ikke alle mennesker like på samme rusmiddel, selv om de bruker rusmiddelet like ofte og den samme mengden når de gjør det. Med hasj er det også slik. Det som gjelder for person 1 gjelder ikke nødvendigvis for person 2 også. Psykoser i forbindelse med cannabis (hasj, og lignende) har blitt rapportert. Så - ja, det er mulig å få psykoser men det KAN hende at du er heldig og ikke får psykoser. På den andre siden KAN (= trenger ikke, men muligens kan) du få andre former for problemer f. eks. med kroppen, med loven og rettsapparatet, med familien, økonomien eller på skolen og på senere arbeidsplasser. Dette sier jeg ikke for å skremme deg, men fordi jeg synes du bør vite at det er mulig! Personlig synes jeg at usikkerheten og risikoen er for stor; derfor fraråder jeg andre til å bruke illegale rusmidler.

Hvis du ønsker mer detaljert informasjon kan du selvfølgelig sende ny mail (gjerne fra egen e-post) eller spørre oss, hvis du kommer på besøk til Ungdomsbasen.

Vi håper at du fikk den informasjonen du ønsket og at en av våre tips hjelper deg videre.

Med vennlig hilsen

May og Matz v/Ungdomsbasen